Bir Yaşam Öyküm
Bir Yaşam Öyküm
Ahmet İnam
Doğum
Eğitim
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Felsefeci, şair, yazar. 1947, Sandıklı / Afyon doğumlu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (1971) mezunu. 1980'de “Edmund Husserl'de Mantığın Yeri” teziyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde felsefe doktoru oldu. Aynı yıl ODTÜ Beşeri Bilimler Bölümüne asistan olarak girdi; 1980'de öğretim görevlisi, 1981'de yardımcı doçent ve 1983'te Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalında doçent oldu. Profesörlüğe atandığı 1989'dan beri ODTÜ Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 1994-2000 / 2003-2006 tarihlerinde Felsefe Bölüm Başkanlığı yaptı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Gazi Üniversitesinde dersler verdi. Çalıştığı üniversitelerde mantık, bilim felsefesi, kümeler kuramı, endüktif ve modal mantık, dil felsefesi, tarih felsefesi, ahlak, estetik, iletişim felsefesi alanlarında dersler verdi, lisans ve lisansüstü tez çalışmaları yaptırdı.
İlk yazısı (Bilime Yaslanmak) 1967 yılında Soyut dergisinde çıkmıştı. Daha sonraki yıllarda denemeleri, şiirleri ve makaleleri Dost, Yordam, Ulus, Felsefe Dergisi, Yeni Dergi, Tan, M. Gökberk Armağanı, Mor Köpük, İnsan Bilimleri, Impetus, Elektrik Mühendisliği Dergisi, Sistem, Felsefe Tartışmaları, Felsefe Arkivi, Aydın Sayılı Armağanı, Felsefe Dünyası, İnsancıl, Felsefe ve Sanat, Kurgu, Milli Kültür, Bilim ve Teknik, Polemik, Türkiye Günlüğü, Edebiyat ve Eleştiri, Teori, Tarih Çevresi, Çağdaş Türk Dili, Güldiken, Anahtar, Varlık, Bilim ve Ütopya, Menos, İnsan, Kitap-lık, Apolitika, Son Duvar, Kavram-Karmaşa, Doğu-Batı, Bilim ve Ütopya, Papirüs, Düşünen Siyaset, Mavi Gezegen, Bahçe, Arredomento Mimarlık, Hece, S’imge, Cumhuriyet Bilim Teknik, Kül, Sonsuzluk ve Bir Gün gibi dergi, gazete ile armağan ve sempozyum kitaplarında yayımladı. Denemelerinde “edebiyat yapıtının fiziksel niteliğinden toplumsal-tarihsel niteliğine uzanan bir bakış açısı kurmaya” yöneldi.
Prof. Dr. Mustafa Parlar Vakfı 1995-1996 Yılı En İyi Eğitimci Ödülünü, ODTÜ 2000 Yılı Üstün Akademik Başarı Ödülünü, 1999-2001 Yılı Üstün Akademik Başarı Ödülünü, Eleştirinin Kıyılarında adlı incelemesiyle Türkiye Yazarlar Birliği 2003 Yılın Fikiradamı ve Sanatçıları Edebi Tenkit Ödülünü aldı. Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfının şiir ödülü seçici kurul üyeliği ve Elektrik Mühendisliği Dergisi yayın kurulu üyeliği yaptı. Kitle İletişim Dergisi, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik dergisi, Doğu Batı dergisi, Dini Araştırmalar, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Bilimname ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi dergilerinde yayın danışmanı olarak görev aldı. Ayrıca Felsefe Dünyası dergisi yazı işleri müdürü olarak görev yaptı. Bunlarla birlikte Jahrbuch der Internationalen Schoupenhauer-Vereinigung, İslami Araştırmalar dergisi yazı kurulu, TÜBITAK Bilim ve Teknik dergisi yayın kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı Danışma ve Yayın Kurulu, Milli Eğitim dergisi yayın kurulu ve Kültür Bakanlığı Araştırma ve İnceleme Eserleri yayın danışma kurulu üyeliklerinde bulundu. Yeditepe Felsefe, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Bilimname, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, Erdem, Felsefe Dünyası, Yeditepede Felsefe, Milli Eğitim, Eğitim Bilim Toplum, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi ve Felsefe Tartışmaları için hakemlik yaptı. Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda panel, sempozyum ve bilimsel toplantıya katılarak bildiri sundu.
Uluslararası Schopenhauer Derneği, Michael Polanyi Derneği, Türkiye Felsefe Kurumu üyesi ve Türk Felsefe Derneği başkan yardımcısı oldu. İngilizce, Almanca, Fransızca, Latince ve Eski Yunanca bilmektedir. Bin civarında yayımlanmış makalesi vardır.
“Türkiye'de bir gönül filozofu var, adı Ahmet İnam. Hakiki filozof. (...) Ahmet İnam, 25 yıldır şiirin de felsefenin de yazının da yüzünü güldüren olağanüstü güzellikte yazılar yazıyor. Kitaplarının adını anmak bile, bu yazının yarısını doldurur. Bir de henüz kitaplaşmayan binlerce yazısı var sanırım. (...)
“Şiirden mektuba, doğadan insana ve aşka, bilimden felsefeye, uzunlu-kısalı, Türkçenin doruğa çıktığı, her cümlesi ayrı bir lezzet taşıyan, şaşırtıcı, eğlenceli, fakat sahici ve hakiki tespitlerin yer aldığı bu kitapta, hep 'şen', hep 'gülümseyen' denemeler var. Felsefenin şiiri, şiirin felsefesi bu kadar güzel mi anlatılır şaşkınlığına yol açan şiirsel düzyazıları var. (...)
“Gönül filozofu Ahmet İnam, eskilerin 'Rind' dedikleri, şimdilerde pek bulunmayan has bir adam. Sözcükleri yalnızca şiiri, felsefeyi değil, bizim de gönlümüzü okşuyor, yüzümüzü güldürüyor. 'Şiir Gerçek İçinde, Gerçek Şiir İçinde' kitabını, felsefenin nasıl gülümsediğini görmek ve evinize buyur etmek için hemen okuyun. Hem bir gönül filozofuyla da tanışmış olmanın saadetini yaşarsınız.” (Haydar Ergülen)
ESERLERİ:
DENEME-İNCELEME: Teknoloji Benim Neyim Oluyor (1993, ikinci basım 2005), Edmund Husserl Felsefesinde Mantık (1995), Ararken (1996), Düşten Düşünceye (1996), Hıyaran (1997), Keşiş Cinler ve Tanıklar (1998), Dünya Gönülden Gönüle (1999), Bilimin Bin Bir Yüzü (1999), Yolculuk Hazırlıkları (2000), Hayatımızdaki İnce Şeylere Dair (2000), Teknoloji ve Mühendislik Üzerine Bir Yorum (2000), Gönülden Bilime Yolculuklar Kitabı (2002), Denemenin Ardında: Edebiyat Yazıları (2003), Eleştirinin Kıyılarında (2003), Şiir Gerçek İçinde-Gerçek Şiir İçinde (2004), Dolanmalar (2004).
ROMAN: Filiz Nerdesin (1997).
ŞİİR: Gülden ile Hoca (1994).
DERLEME: Sinema Akımları (1996).
ÇEVİRİ: Yönteme Hayır (P.K. Feyerabend'dan, 1989), İyinin ve Kötünün Ötesinde (1989) - Ahlakın Soy Kütüğü Üzerine (1990) - Şen Bilim (2002) (F. Nietzsche'den).
KAYNAKÇA: Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. basım, 1993), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (6. basım, 1999), İhsan Işık / - Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007) - Ünlü Fikir ve Kültür Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 3, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013)., Teknoloji Benim Neyim Olur? - Dünya Gönülden Gönüle (Kitap Rehberi, Aralık 2001), Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi (2001), Haydar Ergülen / Radikal gazetesi, 2 Mart 2005).
Kaynak: https://www.biyografya.com/biyografi/592